Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed u Vukovaru

Pero Tromblon: Mogu i japanski i kineski natpisi, ali ćirilica ne!

Vukovar (1)
Branimir Bradarić/VLM
19.01.2013.
u 14:20

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić rekao je da stožer s ovim skupom nema ništa i da su se još i ranije ogradili od njega.

U organizaciji Uruge ratnika Hrvatskog obrambenog rata danas je na središnjem vukovarskom trgu održan prosvjed pod nazivom \"Vukovar nikada neće biti – Bukobap\".

Poslije održanih kratkih govora predstavnika gradova iz Hrvatske koji su se odazvali prosvjedu Petar Janjić, predsjednik udruge, pročitao je zahtjeve koji će biti proslijeđeni Vladi, Saboru i predsjedniku RH kako bi se spriječilo uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru. Sa prosvjeda je zatraženo da Vlada RH donese hitnu odluku o odgodi uvođenja ćirilice u Vukovar kao i da nakon toga Sabor donese moratorij od 20 godina na mogućnost uvođenja dvojezičnosti.

Traže od Državne uprave i MUP-a da se izvrše provjere točnog broja Srba u Vukovaru kao i da MUP postupi po svim podnesenim kaznenim prijavama radi počinjenih ratnih zločina u Vukovaru.

– Tražimo da u roku od 15 dana dobijemo pisani odgovor. Ako ne dobijemo pisani odgovor Udruga ratnika će pristupiti organiziranju Nacionalnog obrambenog pokreta u okviru kojega će iskoriti sva demokratska sredstva za rušenje vlasti. Provest će se kao četnici 91 godine, rekao je Janjić.

Uz poneku psovku i pjesmu sa pozornice se moglo čuti i kako ćirilici poslije svih stradanja, rušenja i razaranja nema mjesta u Vukovaru. Govornici su poručili i kako svi oni koji žele učiti ćirilicu mogu to učiti na dopunskim nastavama ili pak preko granice. Čulo se i kako poslije svega u Vukovaru mogu postojati japanski ili kineski natpisi ali ćirilični nikad.

- U Vukovaru je izvršen ekocid, kulturocid i genocid. Zato recimo ćirilici NE u Vukovaru, poručio je Janjić koji je osudio i prošlotjednu posjetu premijera Zorana Milanovića Beogradu. Rekao je da poslije izjava da će Hrvatska pomoći Srbiji u pristupnim pregovorima sa EU Milanović bolje da se nije ni vraćao iz Srbije. Na današnjem skupu okupilo se nekoliko stotina građana a bilo je i primjetno iznimno jako policijsko osiguranje.

Cijeli skup je i sniman. Maja Barbarić, zadužena za odnose sa medijima u PU, rekla je kako će se snimka cijeloga skupa svakako pregledati i da će u ovisnosti od onoga što se na njoj vidi i čuje odlučiti hoće li ili ne pokretati nekakve dalje istražne radnje.

Komentirajući sve izrečeno na današnjem skupu predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić rekao je da stožer s ovim skupom nema ništa i da su se još i ranije ogradili od njega.

– Ovaj prosvjed nije podržana niti Koordinacija braniteljskih udruga kao niti sam Stožer. Znali smo da će to biti otprilike ovako i nije nas ništa iznenadilo. Stožer ne želi ovakve priče niti scenario. Ne zagovaramo da bilo kome padne dlaka sa glave. Na prosvjedu Stožera, koji je najavljen za 2 veljače, očekujemo sasvim drugačije nastupe i sa argumentima, rekao je Josić.

>>V. Bosanac: Tolerantna sam, ali ćirilica u Vukovaru nije prihvatljiva

Komentara 152

DU
Deleted user
14:56 19.01.2013.

Bitno je da smo se raspisali o tome sto srpska zandamerija radi u Pesevu,,,a ovo sto se nas osobno tice to nema veze...............Stvarno smo blesav narod,,,,placamo im spomenike,,,evo sad im dozvoljavamo da uvedu cirilicu,,,kako je krenulo jos cemo im neki spomenik i u Zagrebu podic...............I sve zbog toga sto je neka budala im dopustila sve to Ustavom tamo 90-ih............

Jura Šprajc
14:57 19.01.2013.

Ko voli čitat ćirilicu neka si kupi knjigu. Ako mu se nedopada u hrvatskoj neka ide tamo gdje se piše po njegovom. Bahata banda! To je kao da neko pokrade banku i onda ide traziti kamate.

EX
excell
09:01 20.01.2013.

židovi vole voziti njemačka vozila ,,,hrvati vole shopati u srbiji i srpskoj republici ... nije bitno kako piše već što piše

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije